POSLOVNI IZAZOV CRNE GORE

Takmičenje srednjoškolaca na kome predstavnici akademskog biznis sektora postavljaju učenicima ‘’izazov’’ – zadatak koji predstavlja realan poslovni problem. Timovi od po 5 učenika iz različitih škola, osmišljavaju biznis ideju kao odgovor na ‘’izazov’’, kroz kreiranje biznis plana.

Tokom rada, svaki tim ima laptop i pristup potrebnim informacijama preko interneta, kao i poslovnog volontera koji je tu da pomogne savjetima, predlozima i iskustvom. Na kraju takmičenja, timovi izlaze pred višečlani stručni žiri i publiku i predstavljaju svoju ideju. Najbolje ocijenjeni timovi dobijaju nagrade i plasiraju se na sljedeći nivo takmičenja – Poslovni Izazov Zapadnog Balkana, takmičenje koje okuplja 80 najboljih mladih preduzetnika iz 4 države Zapadnog Balkana.

Tim Dostignuća Mladih u Crnoj Gori izuzetno je ponosan na saradnju sa biznis zajednicom, preduzećima koja u kontinuitetu pružaju pomoć u vidu biznis mentora koji srednjoškolcima prenose znanje i iskustvo iz svijeta preduzetništva.

TRENING I OBUKA NASTAVNIKA

Organizacija Dostignuća Mladih u Crnoj Gori ostaje posvećena edukaciji na svim nivoima, pa tako organizuje i godišnju Konferenciju za nastavnike srednjih škola u Crnoj Gori, u kojoj je integrisan i Trening za nastavnike srednjih škola, akreditovan od strane Centra za stručno obrazovanje Crne Gore.

Ovakav vid aktivnosti predstavlja i priliku da se nastavnici iz svih regija, gradova i srednjih škola Crne Gore okupe oko zajedničkih tema, a koje se tiču poboljšanja kvaliteta obrazovnog sistema u Crnoj Gori i kreiranja novih prilika za njihove učenike.

Nastavnici koji pohađaju obuku postaju akreditovani za sprovođenje programa Učenička kompanija i svoje učenike mentorišu za otvaranje istih. Tim Dostignuća mladih formalizuje saradnju sa svakom školom putem potpisivanja sporazuma, a nastavnicima stoji na raspolaganju za sva pitanja u toku njihovog rada.

Učenička kompanija

je obrazovni program koji omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem.

Program se zasniva na principu učenja kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Program Učenička kompanija realizuje se kao vannastavna aktivnost u okviru obrazovnog sistema u Crnoj Gori, akreditovana od strane Centra za stručno obrazovanje Crne Gore. Učenička kompanija je program koji najboljim srednjoškolskim preduzetnicima pruža šansu za umrežavanje sa svojim međunarodnim kolegama putem međunarodnog takmičenja učeničkih kompanija i predstavlja, po ocjeni Evropske komisije, jedan od najinovativnijih programa preduzetničkog učenja u svijetu!